Monkey Jane

Natten efter vår trip till Guilin blev min kära reskompis magsjuk. Det kan ha varit matförgiftning eller något annat, vi vet inte riktigt. Inte alls kul, men något vi nog får räkna med här. Bakteriekulturen skiljer sig ju ganska mycket från hemma i Sverige. Ida är i alla fall på bättringsväg och snart kommer hon vara med i spelet igen.

Igår var det fredagkväll så jag och Angela tänkte åka in till stan en sväng för att ta ett glas vin. Ett glas blev två, två glas blev tre. Vi träffade en kille från Sverige, Daniel och även två killar från Kanada, Nick och Rob. Daniel kände till ett ställe där alla backpackers samlas så vi bestämde oss för att bege oss dit. Bort från stans glimrande gator till en mörk gränd. Stället vi besökte hette Monkey Jane och visade sig vara ett rätt grymt ställe faktiskt. Folk från olika delar av världen och Beer Pong förgyllde verkligen kvällen. Även billiga drinkar var så klart ett plus (två stora öl kostade 15 spänn!). Det visade sig att jag och min lagkamrat Nick var riktiga naturbegåvningar när det kom till Beer pong. Vi spelade gång på gång och alla ville utmana oss! Helt crazy, men riktigt kul! Fick t.o.m en as cool tshirt som det stod 'Champion' på. Rob fick en för att han fyllde år.

Mycket rolig kväll, men idag har jag ont i huvudet. För övrigt går det ganska bra för hotellet då det är fullbokat just nu och jag och Ida har fått flytta ihop igen.

/Jessica










Guilin

Jobbet här på Snow Lion har sina för och nackdelar, precis som alla jobb. En av de allra bästa arbetsuppgifterna vi har är att marknadsföra Yangshuo och området runt häromkring genom t.ex. våra bloggar. För att vi ska kunna göra detta måste vi ju så klart uppleva det vi skriver om, så igår var vi iväg på en trip till Guilin. Vi tog expressbussen från Yangshuo och det tog ca 1,5 timme att komma fram. Dagen bestod av shopping, massa mat och lite guidning runt omkring staden. Linna och Angela från hotellet var med och vi hade en riktigt bra dag!

 

Guilin är en ganska mycket större stad än Yangshuo och vi märkte detta både på shoppingutbudet och priserna (på andra saker också såklart men detta var enligt oss det viktigaste att lägga märke till). Här kunde vi göra riktiga fynd och vi shoppade loss på Converseskor som bara kostade 50 spänn!  När vi kom hem till hotellet igen (11 på kvällen) var vi helt slut. Kanske inte så konstigt efter en sån hård arbetsdag…

/Jessica

 


Matkulturen på vårt kära hotell

Vi jobbar ju och bor på Snow Lion, vilket innebär att vi äter samma mat som personalen. Vissa dagar kan det vara riktigt gott och ätligt medans andra dagar (som igår) kan det vara lite si sådär.. Igår var en riktig otursdag i matväg. Till lunch serverades fettbitsgryta och sträva egenplockade blad. Till middag blev det en riktig delikatess i form av nyfångad småfisk och ål i en härligt grummlig soppa. (Obs fiskarna och ålarna var HELA). Personalen är jättegulliga och erbjuder oss att beställa från menyn om vi inte gillar maten. Men, ris funkar alltid och vi tänker som så, att ska vi vara kineser så ska vi.

Något vi däremot håller fast vid så gott det går är frukosten. Då kineserna äter ris i en mysig gegga känner vi att där går gränsen. Idag festade vi med yoghurt med frukt och cornflakes, toast med marmelad, färskpressad apelsinjuice, och pannkakor.

Så mammor och pappor, ta det lugnt – era döttrar klarar sig.
Kram på er Jessica och Ida




Fuli Marknad

Igår tog Linna (vår chef på Snow Lion) med oss till sin hemby Fuli för att vi skulle få uppleva en riktig kinesisk marknad, en upplevelse vi sent kommer att glömma. På förmiddagen påbörjade vi cykelfärden som skulle komma att vara i 7 kilometer. Landskapet vi svischade oss igenom var så fantastiskt vackert och vi var tvungna att stanna till ett flertal gånger för att fota och bara njuta. Även vädret var på vår sida då det var klarblå himmel, 29 grader och fåglarna var ovanligt pratglada. Vi tog färjan över Li Floden och snart var vi framme på marknaden. Direkt utsattes vi för tusentals nya intryck och vi blev båda överväldigade av den berusande stämningen.  Människor överallt som ville sälja allt från kläder och kryddor till små kycklingar, levande grodor i nät och nyslaktad hund.

 

Vi har hört ett flertal skräckhistorier om hur de slaktar hundarna på marknaderna, men lyckligt lottade slapp vi bevittna denna fruktansvärda upplevelse. Istället fick vi med oss många härliga minnen och det jag kommer minnas mest är alla underbart nyfikna människor vi träffade på. Här är man inte rädd för att lägga sig i och kineserna kommenterar mer än gärna hur bra man äter med pinnar (som vi för övrigt fick beröm för), vårt utseende och vad vi fota. Innan det var dags att bege sig tillbaka till hotellet hälsade vi på en sväng hos Linnas familj och fick se hur de bodde. Berikade av nya upplevelser svischade vi oss tillbaka och somnade senare på kvällen med ett leende på läpparna.

 

/Jessica




Vi intar köket!

I torsdags fick vi för oss att bjuda personalen här på Snow Lion (vårt hotell där vi bor och jobbar) på en svensk delikatess: Kladdkaka!

Det blev ett spännande uppdrag då det varken fanns dl-mått eller någon form att hälla smeten i, plus att kakaon uteblev då vi fick ta något i stil med oboypulver.  Men, med lite fantasi och tålamod blev det tillslut en kaka. Resultatet blev inte helt tokigt. Med lite glass och banan blev det riktigt nice.

Jättegott

/Mat-Tina ;)


Guilin Spelmän

Här om dagen var det två musiknördar som fick känna på en rejäl dos Kinesisk kultur. Jag snackar om Jessica och mig. Vi var bjudna på en fest tillsammans med en salig blandning av Kineser och Fransmän. Då vi aldrig varit på någon sådan tillställning här i Kina visste vi inte riktigt vad som skulle hända. Det visade sig att Kinas svar på Orsa spelmän hade bjudits in till festen. Ett gäng musiker från Guilin. De hade traditionell klädsel och ytterst traditionella instrument (vilka skulle kunna vara uppfunna under Qindynastin, om inte tidigare). Varjefall så var de galet duktiga och vi som de musiknördar vi är hade en riktigt trevlig kväll.

/Ida

 

 


Ida Johansson

Vill bara berätta för er att jag har världens bästa reskompis! Inatt var det världens oväder här (vilket innebar både storm, ösregn, åska och blixtar) och jag kunde inte sova. Jag knackade på hos Ida och hon sa att jag var välkommen att sova där om jag ville. Det är så skönt att ha varandra! Både när det är lite läskigt och även för att dela tankar och åsikter. Tror inte att det går att hitta någon bättre reskompis så puss på Ida!

/Jessica




Hotel Manager

Idag är vi tillbaka till våra 'vanliga' arbetsuppgifter igen. Igår bestoden dagen av målarkurs och en hel dags bloggande (därav massor av inlägg!). Linna som är hotel manager här på hotellet är ledig de kommande dagarna och har gett mig ansvaret för bokningarna! Jättekul att de har förtroende för mig, mindre kul att bokningssystemen är på kinesiska! Men jag antar att det ger mig en anledning till att lära mig lite kinesiska tecken... Just det, fick en annan uppgift också. En av kockarna bad mig ta kort på blommorna i trädgården, hmm manligt... Inget vidare bra väder idag så blir nog mest att mysa här i receptionen. Efter jobbet ska jag in till stan för att möta upp Ida. Hoppas på någon god middag på stan och lite shopping.

TAKE CARE!
Puss Jessica
(Bilden är från utflykten vi gjorde med den svenska gruppen.)


Finn två fel...




Målarkurs

Snow Lion har precis haft finbesök av konstnären Zengsong. Han höll i en målarkurs som vi deltog i tillsammans med en tjej som heter Bella. Vi lärde oss att måla stenar,berg,blommor,bambu och även lite landskap. En lugn eftermiddagsaktivitet som passar alla med ett intresse för målning. Vi höll på med kladdandet i en timme. Bella däremot vågade sig även på kalligrafikursen.

Nu ska vi gå och beundra våra konstverk.

/Da Vinci och Michelangelo



Vårt hem i Kina.


Kändisar på besök i Yangshuo

Glömde berätta i föregående inlägg om sjukaste grejen jag och Ida var med om igår! Vi gick på West Street som är den största turistgatan i stan. Vi stannade till för att kolla på en kille som hade en örn på armen. När vi stod där kom det fram några kinesiska tjejer och frågade ifall de fick ta kort tillsammans med oss. Detta gick bra och tjejerna bytte plats så alla fick vara med på kort. Fine, men det tog inte stopp här. Folksamlingen omkring oss började växa och alla ville plötsligt ta kort tillsammans med oss. Efter typ tusen bildtagningar gick vi med raska steg därifrån, men folk kom springandes efter oss och ville ta ännu mer kort! De måste ha trott att vi var några slags kändisar eller så var de bara galna. Yangshuo är ju ändå en stor turiststad så det finns ju en hel del västerlänningar här. En väldigt konstig och sjuk upplevelse!

/Jessica


Lördagsgodis

Igår var vår första arbetsdag på de hotellen där vi egentligen ska ha vår praktik. Ida åkte in till stan och jobbade på 7th Heaven Café och turistbyrån och jag jobbade här på Snow Lion. Min uppgift blev att hjälpa Linna i receptionen och lärde mig en del om deras bokningssystem (som så smidigt är på kinesiska) och har även läst på om vad som finns att göra här i området.

 

Kineserna jobbar ca 10 timmar per dag, 6 dagar i veckan vilket kan kännas ganska tungt för oss dödliga. Efter att ha jobbat 9-17 var jag ganska slut ändå, men åkte då in till stan för att möta upp Ida och senare även träffa Louise, tjej från Skövde som backpackar här i Kina tillsammans med två kompisar. Vi åt middag tillsammans och det blev även lite småshopping. Hade skrivit upp på min ”att-göra-lista” att köpa lördagsgodis eftersom det var lördag, men detta visade sig inte vara världens lättaste… Kineserna är mer för att äta fågelmat verkar det som... Fick nöja mig med den goda äppelpajen som ni ser på bilden längst ner.

 

När vi kom tillbaka till Snow Lion hade de ordnat ett till rum åt mig och Ida så vi bor numera grannar här på hotellet. Idag fortsätter jobbet på Snow Lion för mig och Ida har återigen åkt in till stan.

/Jessica


Undervisning på Kinesisk högstadieskola

 

Managern på det hotell vi just nu befinner oss på jobbar även som lärare på en högstadieskola. Då hon skulle dit och undervisa idag så var vi snabba med att fråga i fall vi möjligtvis skulle kunna få följa med. Det blev mer än så… Vi fick hålla i en hel lektion medans läraren gick iväg och pysslade med annat. Så vi hade en hel högstadieklass som vi skulle undervisa. Vi visste inte om att vi skulle hålla i lektionen förrän vi kom dit, så förberedelserna blev lika med noll. Men vi löste det hela med lite improvisation. Vi började med att berätta om oss och vilka vi var, sen tränade vi engelska med dem. Det hela blandade vi med sång. De sjöng sånger för oss och vi sjöng för dem. Sen lärde vi dem ”Head shoulders knees and toes” , ”My Bonnie” och sist men viktigast ”Små grodorna” ;)

Det var en rolig upplevelse, men nu – Back to bussines och våra broschyrer.

/Ida


Allvaret har börjat!

Hej på dig fina bloggläsare!

Just nu sitter jag och min söta vän Jessica i skuggan på en hotellterrass och försöker jobba lite. Vi har fått vårt första uppdrag: Vi ska göra visitkort och broschyrer till två hotell vars manager är en god vän till William (vår handledare).   Då vi ska få en känsla för hotellen samt kunna skriva om dem är vi nu på en liten ”hotell-turné”. Kan berätta att det är väldigt skoj att få komma igång att jobba och man känner att man har fina kunskaper med sig från skolan (In Design och Photoshop går varma).

Vad gäller vädret så är det varmt, riktigt varmt. En vild gissning: 26o i skuggan. Det är inte bara värmen som vi är lite ovana vid. Idag åt vi kinesisk frukost: överkokt spaghetti i vatten med något som såg ut som gräs i. (Slemmigt men mättande, så att säga…) Förövrigt är maten oftast god och vi har blivit hejare på att käka med pinnar. Vi börjar dock fundera över hur vi ska stå ut med ris 2 gånger om dagen tills den 3 juni…

 

Vårt kontor för dagen.

Hälsningar från ett soligt Yangshuo  /Ida

 


Moppetur



En liten film från vår moppetur i lördags...Vad tycks?
/Jessica

Äventyrliga dagar på landsbygden

Tholahopp!

Tre dagar har passerat utan att vi har hunnit uppdatera vår kära blogg, men nu kände vi att det var dags!

I lördags, när det hade klarnat upp, bekantade vi oss med området runt omkring hotellet. Li floden ligger precis bredvid och det är så vackert! Vi tog oss även upp på ett av bergen här omkring för att beskåda den vackra naturen. Vi åt lunch på hotellet (vilket var en upplevelse) och sedan begav vi oss till Yangshuo centrum som ligger 10 minuter bildfärd härifrån. Vi bekantade oss med staden och invigde även McDonalds (tragiskt med tanke på att det var vår första dag här, men gott!) På kvällen satt vi på hotellet och umgicks med personalen och drack riktigt gott kinesiskt thé, mjao!

 

Igår fick vi i uppdrag att bekanta oss mer med området häromkring så vi och två kompisar från australien som vi lärt känna här begav oss iväg på moppetur runtom på landsbygden. En helt fantastisk upplevelse som vi kommer bära med oss hela livet. Vi åt lunch på en minst sagt lokal restaurang som låg mitt ute på risfälten. En av rätterna vi beställde var en kyckling som slaktades under tiden vi satt och väntade. Vi har även börjat lära oss äta med pinnar vilket känns väldigt kul! På kvällen var alla helt utmattade så det blev en tidig kväll.

 

Idag har vi varit på guidad tur tillsammans med William, som äger hotellet vi jobbar på och fyra svenska familjer som bor på hotellet. Dagen började med en tur på floden på bambuflotte, vilket var otroligt avslappnande! Sen åt vi lunch på en restaurang och efter det fortsatte turen med cykling. Det blev totalt 2,5 mil cykling och vi var även och besökte en av Yangshuos mest populära turistattraktioner- Moon hill. 800 trappsteg till toppen så efter denna hurtdag är vi återigen helt slut.

 

Vårt första intryck av Kina är verkligen positivt. Vi har hunnit med massor under dessa tre dagar och det känns som att vi redan har varit här i minst en vecka! Internet vill inte funka nu så bilder kommer förhoppningsvis imorgon!

 

/Jessica

 

 


Framme i Yangshuo

Hejsan hoppsan och glad påsk på er!
Efter ca 32 timmars resa kom vi sent igårkväll fram till Yangshuo. Hela resan flöt på bra tills vi kom till Guangzhou där vi skulle byta flyg mot Guilin. Folk överallt och ingen som kunde hjälpa oss med vart vi skulle ta vägen. Det hela blev inte lättare av att det i den kinesiska kulturen är bättre att svara vad som helst, även fast att man inte har en aning. Men tillslut kom vi i alla fall fram.
Väl framme på hotellet där vi ska bo och jobba möttes vi av personal och Albin (en av våra lärare på SCoTT). Eftersom det var mörkt när vi kom fram ville vi sova på en gång för att snabbt kunna vakna upp och se den fantastiska omgivningen i dagsljus.
Nu sitter vi på vårt hotellrum efter en god frukost och har nu sagt hej då till Albin och co. Vi tänkte precis ge oss iväg för att upptäcka omgivningarna då det började spöregna, vilket resulterade i att vi nu sitter här och väntar på bättre tider. Personalen verkar helt fantastisk och det känns som att det kommer bli bra veckor här i Yangshuo.

Zai jien!
/Jessica

Arlanda mot Paris CDG

Lägesuppdatering: Med buss från Mora har vi nu anlänt till Arlanda. Inchekningen gick som en dans, likaså valutaväxlingen (trots vår fina kunskap om den kinesiska valutan: vi vill ha kinesiska pengar, jaja, killen förstod vad vi menade).

Nu är det taxfree-häng med sedvanlig parfym- och godis- spaning. Stämningen är på topp trots att det är väldigt folktomt på flygplatsen. Antar att påskkärringarna åkte till blåkulla i förmiddags.

Glada hälsningar från Arlanda/ Ida o Jessica.


45 timmar innan Yangshuo

Hej på er gott folk!

Vi som är skaparna av denna blogg heter Jessica och Ida. Vi går på en yrkeshögskola i Orsa med namnet SCoTT (Scandinavian College of Travel and Tourism). Vi utbildar oss till Reseproducenter och nu är det dags för oss att ge oss iväg på vår första Lia- Lärande i arbete. Imorgon den 5 april, ska vi ge oss iväg till Yangshuo. Yangshuo ligger i sydösta Kina och är med kinesiska mått mätt en liten by (med ca. 300 000 invånare).

Vi påbörjar vår resa från Orsa imorgon kl 11.00 och beräknad vara framme i Yangshuo natten mellan fredag och lördag. Ni kommer kunna följa oss och våra äventyr i Yansghuo här på bloggen. Vi hoppas även på att kunna ladda upp en hel del bilder och filmklipp.

Take care,

Jessica och Ida